Medische keuringen

Veilig en gezond aan de slag op de werkvloer

Voor een aantal beroepen is een medische keuringen verplicht

Medische keuringen

Voor een groot aantal beroepen moet uw medewerker medisch gekeurd zijn om een betreffende functie te mogen uitvoeren. Zo mag een treinmachinist niet kleurenblind zijn, moet een brandweerman een paar trappen op kunnen rennen en moet een piloot worden gecheckt op de algehele gezondheid.

Elke functie stelt zowel mentale als fysieke eisen aan mensen. Als werkgever is het belangrijk dat uw medewerkers in staat zijn te voldoen aan de eisen die het werk aan hen stelt. En een medewerker wil veilig aan de slag op de werkvloer.

Een medische keuring moet aan een aantal regels voldoen. Zo moet de keuring uitgevoerd worden door een geregistreerd bedrijfsarts en mag de arts tijdens de keuring alleen vragen stellen die van belang zijn voor het doel van de keuring.

De keuring is géén hulpmiddel voor werkgevers om de meest gezonde sollicitant te kunnen kiezen. De werkgever moet van plan zijn de werknemer aan te nemen. De medische keuring is het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Waaruit bestaat een medische keuring?

De inhoud van een medische keuring verschilt per bedrijf en per functie. De bedrijfsarts heeft een adviserende rol over de inhoud van de medische keuring. De meeste keuringen bestaan uit:

 • Fysiek

  Een fysiek onderzoek

 • Algeheel

  Een gesprek en een vragenlijst over de algehele gezondheid

 • Mentaal

  Ook de mentale gesteldheid kan tijdens de medische keuring worden onderzocht.

Het verschil tussen een medische keuring en een PMO

Bij een medische keuring is deelname door de medewerker verplicht. Een PMO is een gezondheidsonderzoek dat een werkgever periodiek aanbiedt en dat preventief wordt ingezet. Het is dé manier om de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers te bevorderen en het ziekteverzuim terug te dringen. Deelname door de medewerker is niet verplicht.

Soorten medische keuringen

Er zijn vele soorten medische keuringen, afhankelijk van het beroep, zoals:

 • de chauffeurskeuring,
 • taxipaskeuring,
 • of bijvoorbeeld een bodemsaneringskeuring.

Neem vrijblijvend contact met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Meer over keuringen

 
Ontmoet uw accountmanager
Liesje Martens

Persoonlijk, professioneel en ondernemend zijn woorden die mij typeren. Ik ben op zoek naar bedrijven die werk willen maken van hun verzuimbegeleiding en re-integratie. Herken jij jezelf hierin dan kom ik graag met je in contact om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

lees meer