Interventies

Interventies voor sneller herstel van uw medewerker

Reductie van het verzuim en de daarmee samenhangende verzuimkosten

Waarom een interventie

Korte en oplossingsgerichte interventies dragen bij aan een sneller herstel van uw zieke medewerker. Bovendien: hoe sneller iemand kan worden geholpen, hoe kleiner de kans is op verergering van de klachten en dus langdurige uitval. Ook kunnen interventies preventief worden ingezet om verzuim te voorkomen. Beter functionerende werknemers die goed in hun vel zitten, zorgen voor reductie van het verzuim en de daarmee samenhangende verzuimkosten.

Wanneer een interventie?

Kortdurende (preventieve) interventies worden ingezet op het moment dat er sprake is van bepaalde problematiek op sociaal-emotioneel vlak, bijvoorbeeld wanneer mensen vast (dreigen te) lopen op het werk. Het zorgt ervoor dat mensen beter in balans komen in hun werk én thuis, de zaken weer helder krijgen en zelf de draad kunnen oppakken. Zo kan de aandacht weer gericht worden op het werk.

Situaties voor een interventie

De bedrijfsarts adviseert u over de inzet van een interventie. Voorbeelden van situaties waarbij een interventie ingezet kan worden zijn:

  • Stress, overspannenheid en burn-out

  • Verzuimpreventie en re-integratie

  • Problemen voortkomend uit de aard van de werkzaamheden

  • Aanpassingsproblemen bij verandering van functie of bij organisatieveranderingen

  • Verbeteren van persoonlijke effectiviteit en communicatie in de werksituatie

  • Problemen uit de privésfeer die van invloed zijn op het werk

  • Gebrek aan zelfvertrouwen, angsten

  • Rouw en verlies

Welk soort interventie?

Onze interventies zijn kortdurend en worden uitgevoerd door gecertificeerde en geregistreerde psychologen en coaches. De begeleiding is een laagdrempelige en praktische vorm van ondersteuning. Wij bieden twee verschillende interventies aan voor verschillende hulpvragen, namelijk bedrijfsmaatschappelijke begeleiding en psychosociale begeleiding. De ernst van de problematiek is de indicatie voor welk soort interventie gekozen wordt. De duur is gemiddeld acht weken en alleen de daadwerkelijke uitgevoerde uren worden in rekening gebracht.

Problematieken zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS) moeten behandeld worden in de gespecialiseerde GGZ. Het kan voorkomen dat uw medewerker er op een wachtlijst terechtkomt. In dat geval kunt u bij ons terecht voor zogeheten wachtlijstoverbrugging. Daarbij ondersteunen we uw medewerker en voorkomen we dat de klachten verergeren.

Inhoud interventie

Onze psychologen en coaches werken allen op het grensvlak van coaching, counseling en (psycho)therapie en maken daarbij o.a. gebruik van;

  • 01

    Systeemtheorie (communicatie en verhoudingen tussen mensen)

  • 02

    ACT: Acceptance and Commitment Therapy (opbouw persoonlijke veerkracht)

  • 03

    NLP: Neuro Linguistisch programmeren (waarneming en reactie)

  • 04

    Empowerment methodiek (vergroten zelfvertrouwen, grip en controle)

  • 05

    Transactionele Analyse (gedrag en communicatie)

Begeleidingsperiode

Tijdens de begeleidingsperiode wordt de werkgever van het proces op de hoogte gehouden. Ook is er overleg tussen de bedrijfsarts en de psycholoog/coach. Dat draagt bij aan een goede re-integratie en het helpt de arts de belastbaarheid goed te beoordelen. De belastbaarheid kan worden weergegeven in een opbouwschema. De gesprekken kunnen plaatsvinden bij de werkgever, de werknemer thuis of op één van onze spreekuurlocaties.

 
Ontmoet uw accountmanager
Liesje Martens

Persoonlijk, professioneel en ondernemend zijn woorden die mij typeren. Ik ben op zoek naar bedrijven die werk willen maken van hun verzuimbegeleiding en re-integratie. Herken jij jezelf hierin dan kom ik graag met je in contact om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

lees meer