Preventief spreekuur

Preventief spreekuur om de bedrijfsarts te consulteren

Dit draagt bij aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van uw werknemers.

Preventief spreekuur

Iedere medewerker heeft het recht op een onbelemmerde toegang tot de bedrijfsarts. Het preventief spreekuur is bedoeld om werknemers de mogelijkheid te bieden de bedrijfsarts te consulteren bij gezondheidskundige vragen in relatie tot werk. Ook als zij niet ziekgemeld zijn. Dit draagt bij aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van uw werknemers.

Doel preventief spreekuur

Het doel van het preventief spreekuur is, zoals de naam al doet vermoeden, klachten en verzuim voorkomen. Maar ook om de werknemer en werkgever te adviseren op het vlak van preventieve vraagstukken en dreigend verzuim. Daarbij kunt u denken aan het vinden van een balans tussen werk en de privésfeer. Verder kunnen werkgerelateerde problemen aan bod komen, zoals zorgen over lichamelijke, sociale of geestelijke belasting op de werkvloer.

Als leidinggevende kunt u een medewerker adviseren om gebruik te maken van het preventief spreekuur. De arts stuurt na het spreekuur de rapportage met advies rechtstreeks naar de werkgever, met een afschrift naar de medewerker. Ook over inzet van eventuele interventies wordt door de arts geadviseerd.

Preventief spreekuur versus arbeidsomstandigheden spreekuur

Het preventief spreekuur wordt ook wel het arbeidsomstandighedenspreekuur of het open spreekuur genoemd. Het verschil is dat het arbeidsomstandighedenspreekuur anoniem is en er geen rapportage voor de werkgever wordt gemaakt. Als uit het spreekuur duidelijk wordt dat de bedrijfsarts ook een advies heeft voor de werkgever, dan vraagt bedrijfsarts de medewerker om toestemming voor inhoudelijke terugkoppeling. Deze toestemming wordt vastgelegd in het medisch dossier. De medewerker deelt vervolgens zelf het advies van de arts met zijn werkgever.

Medewerkers blijven anoniem

Het arbeidsomstandighedenspreekuur registreren wij anoniem. Vanwege die anonimiteit vermelden wij de naam van de medewerker niet op facturen.

Toegang tot het preventief spreekuur

PM Verzuim biedt toegang tot de bedrijfsarts voor alle medewerkers van onze klanten. Zij kunnen een afspraak maken via de backoffice of door rechtstreeks de bedrijfsarts te mailen.

 
Ontmoet uw accountmanager
Liesje Martens

Persoonlijk, professioneel en ondernemend zijn woorden die mij typeren. Ik ben op zoek naar bedrijven die werk willen maken van hun verzuimbegeleiding en re-integratie. Herken jij jezelf hierin dan kom ik graag met je in contact om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

lees meer